Saker att tänka på om båtförsäkringar

batarEn båtförsäkring ska täcka skador på båten. Försäkringen bör till att börja med täcka grundstöttning, kollision och om båten sjunker. De flesta båtförsäkringar täcker även skador som sker vid transport och upp- och iläggning av båten, brand och blixtnedslag samt stöld och skadegörelse. I de flesta försäkringar ingår även skydd vid ansvarsfrågor, om du t.ex. kör in i någon annans båt.

Ska du hyra ut din båt?

Det är väldigt vanligt att folk hyr ut sina båtar de veckor de själva inte använder dem. Försäkringsbolagen vet om detta och tillåter en viss mån av uthyrning. Vissa försäkringsbolag tillåter dock inte att du hyr ut båten hur mycket som helst. Var gränsen går kan vara värd att kolla upp innan du tecknar försäkringen.

Vid uthyrning kan det hända att försäkringsbolagen gör skillnad på vilken typ av båt du har. Motorbåtar är oftare inblandade i olyckor vid uthyrning än segelbåtar vilket kan påverka din premie om du väljer att hyra ut.

Vad är försäkrat inuti båten?

När man åker iväg på en resa vill man ha givetvis ha med sig saker hemifrån. Detta brukar försäkringsbolaget kalla för privat egendom. Det kan vara viktigt att kolla upp var ersättningsgränsen för privat egendom är. Hos vissa bolag är den så låg som 2000 kronor. Om båten sjunker med barnens mp3-spelare, laptops och bärbara dvd-spelare kan det därför bli en dyr affär för dig.

Gäller försäkringen även på land?

Halva året kommer du förmodligen ha båten även på land. Det är viktigt att den är försäkrad även då. Kolla med ditt försäkringsbolag om försäkringen gäller när båten ligger på varv.

Säkra hamnar

Det finns certifiering för Säkra Hamnar. Om din båt ligger i en sådan hamn kan du få rabatt på premien. Kolla upp ditt hemmahamn och prata med ditt försäkringsbolag.

Var någonstans gäller försäkringen

Till skillnad från ett hus kan man flytta båten runt omkring i världen. Om du har tänkt göra det kan det vara läge att kolla upp var någonstans försäkringen gäller. De flesta svenska båtförsäkringar täcker nordiskt territorialvatten, Östersjön och Kattegatt. Om du tänker åka med din båt utanför det området kanske du måste skaffa en tilläggsförsäkring.

Ingår rättsskydd?

I flera båtförsäkringar ingår det rättsskydd. Om du vid försäljning av båten hamnar i en tvist kan du få ersättning för advokat- och rättegångskostnader.

Relaterade blogginlägg