Att tänka på när du skaffar bilförsäkring

bil i rutanFör många är bilen ens käraste ägodel. Det skulle göra ont i mångas hjärtan att se sin ögonsten fara illa. Tyvärr händer det ibland att ens bil är med om tråkigheter. Då behöver man en bilförsäkring. När man skaffar en bilförsäkring är det viktigt att man inte stirrar sig blind på premiens storlek. Premien är avgiften du betalar varje år för att ha försäkringen. Visserligen viktigt att den är prisvärd men att välja rätt försäkring handlar om mer än att bara gå på pris. Dessutom är försäkringar inte helt lätt att jämföra. Försäkringsbolaget har olika villkor och rabatter vilket gör att en försäkring som ser dyr ut kan bli billig och vice versa.

Hel eller halvförsäkring

Det första att tänka på när det gäller försäkring av bilen är om du behöver en halvförsäkring eller en helförsäkring. En halvförsäkring, även kallad delkasko, täcker ofta brandskada, glasskada, stöld av fordonet, stöld av utrustning, räddning och rättsskydd. I halvförsäkringen ingår även trafikförsäkring. I helförsäkringen ingår, förutom allt som ingår i halvförsäkringen, även skydd mot vagnskada. Det innebär att om din bil blir skadad i en trafikolycka, skadegörelse eller något annat får du ersättning som täcker vad det kostar att återställa bilen. Även om det är du som råkade orsaka olyckan.
Exakt vad som ingår i helförsäkringen varierar mellan försäkringsbolagen. Vad du har för typ av fordon spelar också roll för vad som ingår. Försäkringsbolagen har listor med olika priser och villkor för olika bil- och årsmodeller.

Att välja mellan en halvförsäkring eller helförsäkring kan tänkas svårt. Det är alltid skönt att vara helt försäkrad men ibland kan premien kännas lite väl hög. Ett bra riktmått kan vara hur ofta man är ute i trafiken. Om du har en bil du enbart använder varma söndagar i juni-juli är en helförsäkring kanske inte lika motiverad som om du kör många timmar i stadstrafik varje dag.

Läs mer om hel eller halvförsäkring här.