Hur man sänker kostnaden på bilförsäkringen

sparapengar

1) Ta offert från minst fyra företag

När det gäller bilförsäkringar kan det skilja väldigt mycket mellan det dyraste och billigaste försäkringsbolaget. Det är inte ovanligt att det kan skilja så mycket som 6 000 – 8 000 kronor per år i försäkringskostnad. När du ska skaffa bilförsäkring bör du därför jämföra mellan flera olika leverantörer. Ett bra riktmärke är att ta offert från minst fyra bolag innan du bestämmer dig.

2) Använd jämförelsesajter på nätet

Om det är för jobbigt att ringa och be om offert från bolagen finns det väldigt bra jämförelsesajter på nätet. Använd dig av dem för att hitta bolagen med bäst erbjudande. Koncentrera dig sedan på att ta offerter från dem.

Det finns många bra företag som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar gratis. Ett företag som kan hjälpa dig med att jämföra bilförsäkringar är företaget Insplanet.com.

3) Betala in för något du inte behöver

I olika bilförsäkringar ingår det skydd för olika saker. Det finns en stor uppsjö av tilläggsförsäkringar. Läs villkoren och se om det är något som du inte behöver. Om du till exempel aldrig kör bil på landet, utan bara i innerstaden, behöver du kanske inte viltskydd i din försäkring. Genom att plocka bort delar och bara välja de tilläggsförsäkringar du behöver sänker du din premie.

4) Överväg att inte ha hel- eller halvförsäkring

Om du har en gammal bil av ringa värde kan det vara onödigt att ha en hel- eller ens en halvförsäkring. Ibland kan självrisken vara så hög att det egentligen inte är motiverat att betala den för att reparera bilen. När du väljer att skaffa en sådan försäkring bör du väga det mot vad bilen faktiskt är värd.

5) Ange inte en för hög körsträcka

Ju längre du kör per år desto större risk att vara med om en olycka. Ju högre körsträcka du anger desto högre premie. Du ska inte ange en för låg körsträcka men du ska inte heller ange en omotiverad hög. Kontrollera hur mycket du körde förra året och om ditt körmönster kommer att se likadant ut kommande år. Försök sedan uppskatta en korrekt körsträcka.

6) Märkesbolag kan ge fördelar

Det finns försäkringsbolag som har specialiserat sig på enskilda bilmärken till exempel Volvia som specialiserat sig på Volvo-bilar. Specialiseringen innebär att de har bättre koll på just det bilmärket. De har bättre information om sannolikheten för olika problem med bilarna. De har också bättre koll på hur mycket olika skador kostar att åtgärda. De har därmed en bättre möjlighet att göra bättre beräkningar och därmed kunna ge ett bättre pris.

7) Skaffa inte helförsäkring i onödan

Det är dumt att betala en försäkring som kostar mer än den smakar. Om du har en äldre bil av lågt värde kan det vara läge att inte ha en helförsäkring. En bra tumregel är att inte skaffa helförsäkring för bilar som är äldre än 10 år.

8) Ny bil behöver inte vagnskadeförsäkring

Om du har köpt en ny bil ingår det förmodligen vagnskadegaranti. Då behöver du inte teckna en vagnskadeförsäkring. Vagnskadegarantin gäller vanligtvis i tre år efter att du köpt bilen. Därefter kan det alltså vara läge att skaffa försäkring.

9) Bilförsäkring vid direktimport

Om du direktimporterar en bil behöver du ha en specialförsäkring för det. Redan när du köper bilen behöver du ha en svensk försäkring. Denna typ av försäkring kallas för 30-dagarsförsäkring. Du skaffar den genom att, innan du reser iväg, ta kontakt med ett försäkringsbolag. Ange uppgifterna för bilen du tänker köpa samt ursprungsland. Du får då en försäkring som gäller i 30 dagar. Försäkringen förnyas inte automatiskt utan du måste själv skaffa en ny, riktig, försäkring för bilen efter det.

10) Innan du köper ett fordon

Om du går i tankarna att köpa en bil bör du ta med försäkringskostnaden i beräkningarna. Det är olika hög premie beroende på märke, typ och årsmodell. Eftersom det kan skilja mycket mellan olika bilar bör du ta detta i beaktande när du köper bilen. Alla försäkringsbolag har listor där det framgår vad det kostar.

Att kolla upp en tänkt bilmodell hos försäkringsbolagen har även andra fördelar. Eftersom deras priser är baserade på statistik över olyckor och haverier får du reda på hur pass bra bilen är. En hög premie innebär att bilen är mer olycksdrabbad och oftare går sönder. En låg premie innebär att den är mer felfri.

11) Betala premien årsvis

Många försäkringsbolag ger en rabatt om man väljer att betala hela premien på en gång. Om du har råd att göra det kan du spara pengar. Att dela upp betalningen kvartals- eller månadsvis innebär högre kostnad. Om du kan, betala allt på en gång.

12) Parkera i garage

Eftersom risken för att det blir inbrott i bilen eller att den blir stulen är mindre om den står i ett garage kan du få lägre premie om den gör det. Vissa försäkringsbolag ger även ännu lägre premie om du parkerar i övervakade garage. Om du har möjlighet att parkera i garage, eller redan gör det, kan du alltså få en lägre premie.

13) Installera larm

Att installera larm sänker även det risken för inbrott i bilen eller att den blir stulen. En sådan åtgärd kan alltså också ge dig lägre premie på bilförsäkringen.

14) Våga beräkna riskerna själv

Genom att gå med på en högre självrisk kan du få en lägre premie. Innan du gör det bör du själv försöka uppskatta risken för att du råkar ut för en olycka. Faktorer som påverkar det, förutom hur långt du kör per år, är vilken typ av körning du gör. Risken för olyckor är till exempel högre om du kör i innerstadstrafik än om du enbart kör landsväg. Om du till exempel enbart kör en ganska tom landsväg och parkerar bilen i ett obebyggt område ute på landet kan det alltså vara värt att ha högre självrisk i utbyte mot en lägre premie.

15) Jämför varje år

Ett bra tips är att börja varje år med att jämföra bilförsäkringarna på marknaden. Vilket försäkringsbolag som är billigast kan variera från år till år. Bara för att du hade det billigaste förra året behöver det inte betyda att du fortfarande har det. Uppdatera dig därför om priserna regelbundet, minst en gång om året.

Relaterade blogginlägg