Viktig information om bilförsäkringar

bil1234Att skaffa en bilförsäkring är en omfattande process som tyvärr väldigt många slarvar med. Det finns en tro att alla försäkringsbolag ger samma villkor vilket inte stämmer. Vilken försäkring du ska välja beror på vilken situation du befinner dig i och vad det är du vill försäkra.

Ibland är premien olika hög beroende på vilken typ av händelse som sker. Det finns situationer då två olika försäkringar kan lösa ut för samma händelse. Det kan vara olika premier för de olika försäkringarna.

Om du t.ex. har tagit bilen till en stormarknad för att handla, en vanlig sysselsättning en söndag. Du har precis varit på elektronikbutiken och fyllt bilen med diverse nyinköpta varor. Du parkerar sedan bilen utanför mataffären och går in för att handla. När du kommer ut ser du att någon har knackat rutan och stulit dina nyinköpta varor. Tyvärr ett inte allt för ovanligt scenario.

Du ringer försäkringsbolaget för att höra vad som gäller och nu börjar karusellen. Beroende på vilket försäkringsbolag du valt för din bilförsäkring eller hemförsäkring kan det bli olika dyrt. Varorna du hade i bilen ersätts ur hemförsäkringen. Reparationen av den knackade rutan täcks av din halvförsäkring, även kallad delkaskon. Olika försäkringsbolag hanterar den här delen olika. Om du har din hemförsäkring hos ett bolag och halvförsäkringen hos en annan åker du på att betala båda premierna. Om du har båda samlade i ett bolag kan du få rabatt. Vissa bolag ger en procentuell rabatt på beloppen medan andra enbart tar ut det högre premiebeloppet.

Det finns många sådana exempel på händelser som ger olika utfall för din totala försäkringskostnad. Kom ihåg att välja försäkringsbolag med omsorg. Även om alla villkoren ser schyssta ut på pappret kan det vara värt att läsa villkoren extra noga. Kom ihåg att i “nöden prövas vännen”, ett uttryck som är extra sant för försäkringsbolag.

Relaterade blogginlägg