Inkomstförsäkring

inkomstförsäkring

FörsäkringsbolagInformationLänkar

Accept är Sveriges ledande försäkringsbolag inom inkomstförsäkringar alla kategorier. www.accept.se

Inkomstförsäkringen är en personförsäkring som utfaller om en person blir arbetslös. Då arbetslöshetskassan inte erbjuder större ersättning än 80 % av en maxlön om 18 700 kr (år 2010), blir ett förlorat arbete för många en stor ekonomisk påfrestning. Då kan en inkomstförsäkring vara bra att ha, så slipper familjen gå från hus och hem om du förlorar arbetet.

Innehåll

Den som tjänar mer än 18 700 kronor per månad, förlorar stora pengar om han eller hon blir arbetslös. Med en inkomstförsäkring blir inkomstbortfallet mindre, då försäkringen täcker upp en del av den lön som inte ersätts genom arbetslöshetskassan. Ersättningen är upp till 80 % av den faktiska lönen, oavsett nivå, som försäkringstagaren hade innan han eller hon blev arbetslös. Men även här finns ett tak, och det går normalt vid 80 000 kr i bruttolön per månad. Ersättningen gäller i normalfallet i 300 dagar, men kan vara kortare.

Krav

För att få teckna en inkomstförsäkring krävs i vissa bolag medlemskap i ett fackförbund, som förhandlat fram ett avtal med ett försäkringsbolag. Det gäller dock under begränsad tid. Det kan därför löna sig att teckna en privat arbetslöshetsförsäkring som gäller längre än vad gruppförsäkringen gör. Kravet är då att försäkringstagaren ska vara fast anställd sedan ett år tillbaka, mellan 20 och 55 år gammal, och vara medlem i en a-kassa. Det får heller inte finnas fog för arbetstagaren att misstänka att han eller hon kommer bli uppsagd inom kort.

Välja bolag

Den premie som ska betalas beror på hur hög den nuvarande lönen är och det avtal som facket eventuellt har med försäkringsbolaget vid ett grupptecknande. Titta gärna på ditt medlemskap i fackföreningen – kanske det redan finns en försäkring inlagd för alla som är medlemmar? Men är de lika bra som en individuell? Det händer att den inte täcker upp för alla inkomstförluster eller under lika lång tid som de individuella försäkringarna. Då gäller det att teckna en kompletterande försäkring. För den som vill teckna en individuell försäkring gäller att de flesta inkomstförsäkringar är mycket likartade oavsett bolag, men se gärna över innehållet i försäkringen innan du bestämmer dig för vilket bolag du ska teckna försäkringen i. Se alltid upp med det finstilta.