Att tänka på efter du har tecknat hemförsäkring

hus321

Viktigt med rätt lås

Eftersom det är lättare att bryta sig in i en bostad med dåliga lås vill försäkringsbolagen att du skaffar bra lås. Ju färre inbrott hos kunderna desto mer pengar sparar försäkringsbolagen. Alla försäkringsbolag har därför krav på att du behöver ha godkända lås på dörrarna. Om fönstren är i markplan kan det även finnas krav på lås på fönstren. Om du skulle lämna bostaden olåst kan du bli utan ersättning vid inbrott. Eftersom det är dumt och onödigt att betala för en försäkring om du ändå inte kommer att få ut någon ersättning gör du alltså bäst i att skaffa korrekta lås. Efter att du tecknat din hemförsäkring, fråga ditt försäkringsbolag vad de vill att du skaffar för låsanordningar.

Teckna inte dubbel reseförsäkring

I de flesta hemförsäkringar ingår det ett skydd vid resor. Ni kan få ersättning om någon i familjen blir sjuk under resan. Förutom att få medicin och sjukhusvistelse betalt kan ni även få betalt för att resa hem och en ersättning för att er semester blev förstörd. Alla hemförsäkringar har dock inte detta skydd. Om din hemförsäkring har det har du förmodligen ingen nytta av att teckna en separat reseförsäkring för din resa. En reseförsäkring ska ge ersättning vid just de fallen. Köp inte ett till skydd när du redan har det. Kolla upp vad din hemförsäkring redan täcker innan du tecknar en reseförsäkring.

Fotografera allt du äger

Det kan låta konstigt men om ditt hus brinner ner, eller det blir inbrott, vill försäkringsbolagen veta vad du ägde. Det kan då vara svårt att skapa en lista på exakt allt du äger. Eventuella påståenden som “25 000 kronor i kontanter i bäddmadrassen” kommer försäkringsbolagen ha svårt att tro på också. Att skriva en lång inventarielista är jobbigt. Fotografera istället dina ägodelar. Några foton i varje rum borde räcka. Öppna garderoben och knäpp av några bilder. Du kan sen plocka fram bilderna efter att olyckan varit framme. De kommer att vara till stor hjälp när du ska prata med försäkringsbolaget om ersättning. Se dock till att spara bilderna på ett säkert ställe. I laptopen som blev stulen tillsammans med allt annat är kanske inte det bästa stället.

Spara kvitton

Av samma anledning som ovan kan det vara bra att spara kvitton när du köper saker som har ett högt värde. Till exempel tv-apparater eller smycken. Se till att spara kvittona på ett säkert ställe. Ett tips kan vara att skanna in kvittona och spara dem någonstans på internet. Försäkringsbolagen uppskattar att man kan visa kvitton på dem man köpt. Att då få ersättning kommer att vara enkelt för dig.