Viktigt att tänka på angående husbilsförsäkringar

husbilHusbilsförsäkringar fungerar ungefär som vanliga bilförsäkringar. Det finns tre olika varianter. Trafikförsäkring, halvförsäkring (även kallat delkasko) och helförsäkring.

Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag. Den måste du ha. Försäkringen täcker skador på förare, passagerare och andra fordon, trafikanter och annat du råkar köra på. Den här försäkringen måste alla fordonsägare i Sverige teckna.
Halvförsäkringen är trafikförsäkring plus delkasko. Den skyddar mot stöld, inbrott och hos många bolag även bogserhjälp om ditt fordon stannar. Du kan även få rättsskyddshjälp om du skulle hamna i en tvist. Om du vill att din privata egendom i husbilen ska vara försäkrad måste du minst skaffa en halvförsäkring.

Helförsäkringen är halvförsäkringen plus skydd vid vagnskada. Om du är med i en olycka och din husbil blir skadad behöver du en helförsäkring. Du kan få ersättning även om det är du som har orsakat olyckan. Försäkringen täcker även skador på fordonet av skadegörelse eller andra olyckor, till exempel om något välter över husbilen.

Tips angående husbilsförsäkringar

Semesteravbrott på grund av olycka

Hos vissa försäkringsbolag kan du få ersättning för semesteravbrott. Om du är ute på semester med din husbil och råkar ut för en olycka som täcks av din husbilsförsäkring och på grund av olyckan måste avbryta semestern, då kan du få ersättning. Det kallas för semesteravbrottsförsäkring. Kolla upp med försäkringsbolaget att detta ingår innan du tecknar din husbilsförsäkring.

Husbilens märke och ålder påverkar försäkringskostnaden

Som med en vanlig bilförsäkring påverkar husbilens märke och årsmodell premiens storlek. Hur gammal din husbil är kostnad och hur stort skydd du kan få. De flesta försäkringsbolag har listor där märke, årsmodell och premiekostnaden listas. Kolla med ditt försäkringsbolag.

Vattenskada, besiktiga vattenledningarna en gång om året

Till skillnad från vanliga bilar har man i sin husbil även vattenledningar. Dessa kan brista och orsaka vattenskador på fordonets boendedel. Om detta händer kan du få ersättning av försäkringsbolaget. Olika bolag har olika regler kring detta men det vanligaste är att vattenledningarna måste besiktigas årligen för att försäkringen ska täcka vattenskador.

Relaterade blogginlägg