Viktig information om husvagnsförsäkringar

hudvagnEftersom husvagnen inte är ett motordrivet fordon behöver den inte någon trafikförsäkring. Om olyckan är framme gäller trafikförsäkringen för det dragande fordonet, det vill säga bilen. Om du vill ha skydd för din husvagn måste du dock skaffa en hel- eller halvförsäkring för själva husvagnen. Bilens hel- eller halvförsäkringar täcker inte skador som uppkommer på din husvagn.
Det finns alltså primärt två olika sorters försäkringar för husvagnar; halv- och helförsäkring.

Halvförsäkring

Som alla halvförsäkringar för fordon täcker en halvförsäkring för husvagn skador som uppkommit på grund av brand eller stöld. Skador på glaset och ansvarsförsäkring kan också ingå. Även rättskydd ingår hos de flesta försäkringsbolag. Det innebär att du, vid en eventuell tvist, kan få ersättning för eventuella advokatkostnader. Det är bra att ha om du har tänkt sälja husvagnen.

Helförsäkring

En helförsäkring täcker allt som halvförsäkringen täcker plus att det även ingår en vagnskadeförsäkring. Det innebär att försäkringen täcker skador som uppkommit på husvagnen vid olyckor. Till exempel om du krockat med vagnen, kört ner i diket eller om ett träd på campingen blåser ner över vagnen. En helförsäkring rekommenderas om du har tänkt använda din husvagn mycket.

Vill du läsa mer om husvagnsförsäkringar klicka då på länken till vänster.

Att tänka på angående husvagnsförsäkringar

Ersättningsnivån för lösöre

När man reser iväg är det lätt att man fyller husvagnen med allt man kommer behöva på semestern. Barnen ska gärna ha med sig laptops, mobiler, bärbara mp3-spelare och dvd-spelare. Inbrott i husvagnen kan bli en dyr affär. Nivån på ersättning av lösöre vid stöld kan vara kraftigt begränsat hos försäkringsbolagen. Kolla upp nivån innan du tecknar försäkringen. Kontrollera också vad som täcks av din hemförsäkring när något sådant händer. Eventuellt kan du teckna en tilläggsförsäkring.

Gasolvarnare

Många försäkringsbolag rekommenderar att man installerar en gasolvarnare i husvagnen. Det gäller givetvis dig som har gasolkök. Hos vissa kan det vara ett krav att du har det för att försäkringen ska gälla vid eventuell brand. Kontrollera detta med försäkringsbolaget innan du tecknar försäkringen.

Relaterade blogginlägg