Viktig information om inkomstförsäkringar

pengarEn inkomstförsäkring ger dig ersättning om du förlorar din inkomst. Det är som en extra försäkring ovanpå A-kassan.

Värt att veta

Om du är med i A-kassan får du 80% av din lön i 300 dagar efter att du blev av med jobbet. A-kassan ger dock inte ersättning för löner över 18 700 kronor. Det innebär alltså att maxbeloppet du kan få av A-kassan är 14 960 kronor per månad. Om du har en högre lön än så och behöver det för att bibehålla din levnadsstandard är det alltså läge att skaffa en inkomstförsäkring.

Du kan inte teckna om du är arbetslös

Om du inte har en inkomst kan du inte skaffa en inkomstförsäkring. Vilket säger sig självt, du måste ha något att försäkra för att kunna skaffa en försäkring.

Fackförbunden har ramavtal

Eftersom inkomsten är starkt kopplad till din anställning har varje fackförbund förhandlat till sig ramavtal med försäkringsbolagen. Om du är medlem i ett fackförbund kan du alltså få inkomstförsäkringen till ett billigare pris. De avtal fackförbunden förhandlat fram skiljer sig åt mellan olika fackförbund. De är också skapade så att de ska fungera för så många som möjligt. Om avtalet ditt fackförbund tagit fram inte passar dig bör du överväga att skaffa en individuell inkomstförsäkring.

Ett år innan du får teckna

De flesta fackförbunden kräver att du måste ha varit medlem i ett visst antal månader, ofta ett år, för att få teckna inkomstförsäkringen. Samma gräns brukar gälla för individuella inkomstförsäkringar, försäkringsbolaget kräver ofta att du ska ha haft anställningen i minst ett år innan du får teckna.

Ersättningsbelopp och maxtak

De flesta inkomstförsäkringarna ger ersättning upp till 80% av din nuvarande inkomst. Maxtaket, hur hög lön som ersätts, begränsas av vilken typ av försäkringsnivå du väljer. Ju högre nivå desto högre månadskostnad.

Avtalsförsäkringar

Hos vissa arbetsgivare finns det redan färdiga avtalsförsäkringar som redan betalas av arbetsgivaren. Ofta är dessa försäkringar en del av kollektivavtalet. Du kan alltså redan ha ett skydd utan att veta om det. Viktigt att veta är att ersättningen från dessa avtalsförsäkringar räknas av mot din inkomstförsäkring. Om du själv har betalat dyra pengar för en individuell inkomstförsäkring för du alltså inget från avtalsförsäkringen. Eftersom det är dumt att betala avgifter i onödan kan det vara bra att kolla upp om det finns en avtalsförsäkring på din arbetsplats innan du tecknar en inkomstförsäkring.

Relaterade blogginlägg