Viktig information om Lastbilsförsäkringar

Hur mycket en lastbilsförsäkring kostar och vad den täcker är helt beroende på vad det är för lastbil och vad du ska använda den till. Om du har lastbilen i ditt arbete eller använder den på fritiden spelar, till exempel, stor roll för premiens storlek.

Trafikförsäkring

Som alla motordrivna fordon är trafikförsäkringen obligatorisk även för lastbilar.

Halvförsäkring

Om du vill ha skydd mot stöld, brand, ansvar eller rättskydd behöver du ha en halvförsäkring för din lastbil. I halvförsäkringen, även kallad delkasko, ingår även trafikförsäkringen.

Helförsäkring

Om du även vill ha skydd mot skador som uppkommer på din lastbil vid olyckor behöver du ha en helförsäkring. I den ingår allt som ingår i halvförsäkringen, även trafikförsäkringen.

Tilläggsförsäkringar

Eftersom det finns mängder av olika typer av lastbilar, märken, klasser, årsmodeller och användningsområden finns det en uppsjö av olika tilläggsförsäkringar. Det är viktigt att du har rätt tilläggsförsäkringar så att din försäkring täcker allt som kan hända. Det är bara dumt att betala en låg premie bara för att upptäcka att man står utan skydd när olyckan är framme. Berätta för försäkringsbolaget vad du har för lastbil och vad du tänkt använda den till, låt dem sedan hjälpa dig hitta rätt tilläggsförsäkringar. För att hjälpa dig kommer vi nedan att lista några saker som kan påverka vad du behöver.

Var ska du använda lastbilen?

Om du ska använda din lastbil utomlands, till exempel trafikera de europeiska vägarna med varor, då kan du behöva en tilläggsförsäkring för det.

Kommer du att ha släpvagn?

Om du har tänkt använda släpvagn behöver du teckna en separat släpvagnsförsäkring.

Transportöransvar

Om du har lastbilen lastad med stöldbegärligt lösöre kan det vara värt att ha en separat försäkring för det. Inget är tråkigare än att få lastbilen stulen och sen upptäcka att man inte har försäkring som täcker kostnaden för det man transporterade för tillfället.

Rabatt för max 2 fordon

De flesta försäkringsbolagen har upptäckt att åkare som har max två fordon kör försiktigare och är mer sällan inblandade i olyckor. Det här påverkar premiekostnaden. Om du tillhör den kategorin kan du få upp till 20% lägre premie. Kolla med ditt försäkringsbolag om de har sådan rabatt.

Relaterade blogginlägg