Om motorcykelförsäkringar

mcEftersom din motorcykel är ett motordrivet fordon behöver du ha en obligatorisk trafikförsäkring. Den går att teckna hos alla försäkringsbolag och täcker skador du orsakat på andra trafikanter, fordon eller föremål. Den täcker dock inga skador som uppkommer på dig eller ditt fordon. För det behöver du ha antingen en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Som de flesta halvförsäkringar för motordrivna fordon täcker halvförsäkringen för motorcyklar skador som uppkommer på grund av brand och stöld. Dessutom får du ansvars- och rättsskydd. Det är bra att ha när du ska sälja din älskade motorcykel. Om du skulle hamna i tvist kan du få ersättning för dina advokatkostnader.

Helförsäkring

Om du inte nöjer dig med en halvförsäkring utan även vill att din kära motorcykel ska skyddas eventuella olyckor, då måste du skaffa en helförsäkring. Helförsäkringen täcker allt som halvförsäkringen täcker plus att den även täcker skador på din motorcykel. Om du är med om en olycka, även om den är orsakad av dig, täcker försäkringen skador på din motorcykel. Detta kan vara väldigt bra att ha om du har tänkt använda din motorcykel ofta.

Andra typer av motorcykelförsäkringar

Det finns även andra former av försäkringar för motorcyklar. Eftersom förarens ålder, erfarenhet och kön påverkar sannolikheten för olyckor har de flesta försäkringsbolagen även försäkringar som tar hänsyn till detta.

Tjejförsäkring

Eftersom tjejer är betydligt mer sällsynta i olycksstatistiken än killar har de flesta försäkringsbolag en speciell tjejförsäkring för motorcyklar. Det innebär att premien är billigare. Motorcykeln får då dock bara köras av en tjej. Vissa försäkringsbolag tillåter även att motorcykeln körs av herrar över 40. Detta eftersom de också är underrepresenterade i olycksstatistiken.

Killar över 40

Eftersom unga killar tillhör motorcykelvärldens olyckskorpar och äldre herrar klarar sig bättre kan du teckna billigare försäkring om du är äldre. De flesta försäkringsbolagen drar gränsen vid 40. Om du överlevt som motorcyklist så länge är det bara att gratulera, du blir belönad av försäkringsbolagen med billigare premie.

Om du vill läsa mer om MC försäkringar (motorcykelförsäkringar) så kan du gå in på vår sida om motorcykelförsäkringar.

Relaterade blogginlägg