7 tips för dig som ska teckna villaförsäkring

villa3

1) Glöm inte tilläggsförsäkringarna

Det är lätt att stirra sig blind på en låg grundpremie. Tyvärr säger den inte hela sanningen. Vad som ingår i villaförsäkringen skiljer sig kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. För att få det skyddet du behöver kommer du förmodligen att behöva teckna en eller flera tilläggsförsäkringar. Räkna med det när du jämför priset mellan olika försäkringsbolag.

2) Rabatt för skadefria år

Många försäkringsbolag ger rabatt baserat på hur många år du har varit skadefri. Det här kan bli väldigt lönsamt för dig som har varit förskonad från olyckor. Ta med det i beräkningen när du jämför priser.

3) Mängdrabatt om du tecknar flera försäkringar

Nästan alla bolag ger rabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem. Ett bra sätt att spara pengar är alltså att samla alla sina försäkringar hos ett och samma bolag.

4) Teckna via fackförening kan ge lägre pris

Kolla om din fackförening eller någon annan i familjens fackförening redan har förhandlat med försäkringsbolagen. Många fackförbund erbjuder sina medlemmar förmånliga erbjudanden på villaförsäkringar. Kontrollera det innan du tecknar en individuell försäkring.

5) Högre självrisk ger lägre premie

Du kan minska risken för inbrott och skadegörelse genom att till exempel sätta upp larm. Om du minskar risken för skadegörelse kan det vara värt att få höja självrisken i utbyte mot en lägre premie. Om du själv bedömer risk för skadegörelse låg är kanske en låg premie bättre än att ha en låg självrisk.

6) Jämför villaförsäkringar innan du tecknar

Konsumenternas försäkringsbyrå brukar jämföra de olika bolagens försäkringserbjudanden. Deras jämförelser visar gång på gång att det är stor skillnad mellan det dyraste och det billigaste alternativet. Det finns tusenlappar att spara för den som jämför bolagen. Idag går det snabbt och lätt att få offert från försäkringsbolag. Ofta kan man själv fylla i sina uppgifter på deras hemsidor och få svar direkt.

En annan tjänst du kan använda dig av för att teckna en villaförsäkring är en tjänst som heter www.insplanet.com.

7) Kolla vad som är vanliga skador

Försäkringsvillkoren skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen. Samtidigt som du inte vill betala för något du behöver vill du ha ersättning när olyckan väl är framme. Därför kan det vara värt att kolla upp vad som är vanliga skador på din typ av hus i ett område du bor i. En vanlig skada som vissa försäkringsbolag inte täcker är till exempel läckage i våtisolering. Om ditt hus tillhör riskgruppen bör du undvika de försäkringarna.