Viktiga saker att tänka på angående villaförsäkringar

villa2Om du bor i en fristående villa eller ett radhus bör du, förutom en bra hemförsäkring, även ha en bra villaförsäkring.

En villaförsäkring ska täcka skador på byggnaden, t.ex. brandskador, skador vid inbrott, glasrutor som går sönder, vattenskador på grund av läckage från dusch- och badrum eller läckage vid vatten-, värme- eller avloppsledning. Försäkringen kan även täcka skador från vilda djur (till exempel råttor och insekter) och skador från husbock eller andra skadeinsekter.

En villaförsäkring täcker även kostnader som kan uppstå vid ansvarsfrågor. Om du, som fastighetsägare, blivit skadeståndsskyldig mot någon som skadat sig vid din fastighet kan det alltså täckas av försäkringen. Villaförsäkringen kan också täcka rättsskydd. Om du hamnar i tvist när du ska sälja fastigheten kan dina kostnader täckas av försäkringen.

Värt att tänka på

Villaförsäkringen täcker inte skador om reparation och tillbyggnad inte skett fackmannamässigt. Vattenskador vid läckage kan orsaka dyra skador på ett hus. Därför är försäkringsbolagen hårda på att reparation och tillbyggnad av vattenledningar samt dusch- och badrum sker på fackmannamässigt vis. Det innebär alltså att det är korrekt gjort av en hantverkare. Om du själv ska göra det är det väldigt viktigt att du vet vad du håller på med. Att göra fel innebär alltså inte bara att du kanske förstör ditt badrum, det kan även innebära att du står utan försäkringsskydd.

Samma sak gäller vid omläggning av tak. Om du har tegeltak med kraftig lutning har de flesta försäkringsbolagen krav på hur omläggningen ska gå till. De har till exempel krav på vilket typ av spik som måste användas. Det här vet hantverkare. Om du har tänkt göra det själv kan det vara en bra idé att prata med ditt försäkringsbolag innan du sätter igång.

Villaförsäkringen täcker alltså skador på själva fastigheten. En villaförsäkring täcker inte skador på lösöret inuti. Om du vill skydda dina möbler och dyra elektroniska prylar måste du skaffa en hemförsäkring. De flesta försäkringsbolaget brukar ha bra paketpriser till den som tecknar båda samtidigt.